måndag 8 januari 2018

Ett kvarglömt bokmärke

Primrose Day. Konstnär: Ralph Todd

Eftersom jag mest köper antikvariska böcker och/eller lånar på bibliotek händer det ibland att jag hittar en hälsning från en tidigare läsare och då i form av ett kvarglömt bokmärke. De där bokmärkena kan ha högst varierande utseenden men vykort och biljetter av olika slag är vanliga.

Alldeles nyligen ramlade den vackra bilden ovan ner i knäet på mig. Vykortet har denne bokälskare   ( för det tror jag att han/hon är) köpt på Penlee House Museum i Penzance. Givetvis blev jag mycket nyfiken och gick in på muséets hemsida. Penlee House är från 1865 och tillhörde en gång familjen Branwell. Sedan 1949 är huset ett museum och här visas nu framför allt konst med Cornwall som fokus. Jag läser vidare att konstnärerna från den så kallade Newlyn School är väl representerade. I slutet på 1800-talet började konstnärer att flockas i fiskeläget Newlyn i Cornwall - ljuset och de enkla levnadsvillkoren lockade.

Jag riktar ett anonymt tack till den glömske bokvännen och hoppas att han eller hon fick en givande vistelse i Cornwall.

Penlee House

Inga kommentarer: