måndag 2 oktober 2017

Inspiration från Lire


Höstlig vy från Maine (fotot är lånat).

I oktobernumret av den franska litterära tidskriften Lire hittar jag en lång artikel på temat skog och vad skogen har betytt för litteraturen. Här ges också flera boktips. Djungelboken av Rudyard Kipling är så klart självskriven men det finns så mycket annat att botanisera i.



Pete Fromms berättelse om hur han tillbringade över ett halvår (vinter) i ett tält i Idaho är säkert läsvärd. (Jag skulle dock inte vilja prova på just den typen av vildmarksliv). Med på listan finns också Lars Myttings bok "Ved" och David Henry Thoreaus "Walden". Kan skogar tänka, undrar Eduardo Kohn i sin  "How Forests Think". Kohn har studerat Runafolket i Amazonas och vad han inte vet om skog är nog inte värt att känna till över huvud taget.

Marie Darrieussecq intervjuas om sin bok "Notre vie dans les forêts" och så avslutas temat med en recension av Michael Finkels "The Stranger in the Woods" som handlar om hur Christopher Knight, en ung man från Massachusetts, lyckades hålla sig gömd i skogarna i Maine under nära trettio år utan mänsklig kontakt. "Den siste eremiten" är bokens undertitel.


Inga kommentarer: