torsdag 9 juni 2011

Utmaning

Fotot av Eyvind Johnson från Wikipedia (Fotograf: Meyere de, Jan)

Jag har förstått att det är flera än jag som känner för att läsa något av Eyvind Johnson under sommaren (många härliga lediga läs-dagar hoppas jag...). Jag utmanar er allihop! Jag själv tänker börja med Krilon-trilogin och så har jag beställt "Drömmar om rosor och eld" i pocketutgåva - och jag ska se till att damma av "Strändernas svall" också (den har jag redan i hyllan). (Kanske blir det något mera- vi får se).

Jag (och säkert många andra) tycker att det skulle vara spännande att läsa tankar och funderingar om Eyvind Johnsons författarskap- romaner, essäer etc. Dessutom är ju Eyvind Johnson nobelpristagare så han kan ju faktiskt gå in i den "läskategorien" också.

Vad säger ni?

11 kommentarer:

Åsa sa...

Som norrbottning borde jag definitivt läsa om Johnsson i vuxen ålder. Jag ska se vad jag hittar på biblioteket!

Hermia Says sa...

Åh vad jag känner mig före min tid nu, som läste redan förra sommaren :)

Och som sagt Nu var det 1914 ligger hemma i läshögen.

mimmimarie sa...

Min läsplanering för sommaren är fullbokad och det finns tyvärr ingen plats för Eyvind Johnsson där i år. Han får snällt ställa sig i kön och vänta och det lär han vara värd.

enligt O sa...

Jag lovar aldrig att läsa något, men älskar utmaningar, så jag lovar att försöka. Tror att det är Nu var det 1914 och Strändernas svall som jag fick av svärfar. De andra får jag kolla upp.

Ingrid sa...

Bea: Jag hoppas att du hittar något som inspirerar. Jag tror att man läser Johnson på ett annat sätt efter skolåren. (Fast jag tvingades inte läsa hans böcker då).

Hermia: Jag tycker att det ska länkas mycket till din fina recension av Krilon- du har ju inspirerat mig. Jag har fått hem Jan Troells film om Olof nu- ska titta i kväll!

Mimmimarie: Han är säkert värd väntan- och han behöver rätt så mycket plats för flera av romanerna är ju veritabla tegelstenar!

Ingrid sa...

Enligt O: Nej, lova ska man akta sig för att göra :-) men det skulle vara väldigt roligt att läsa dina tankar om t ex Strändernas svall- den lär jag får börja med eftersom Krilonböckerna visade sig vara svårare att få tag på än jag tänkt!

violen sa...

Åh, vad jag blir sugen! Att läsa flera böcker av samma författare under en längre tid har jag inte gjort sen jag läste Camus för ca 10 år sen.....Det var verkligen givande.......

Kollade in mitt bibliotek, det finns massor av honom plus andra böcker om hans gärning.

Ska snart lägga in ett inlägg om det....men vilken bok/böcker ska man helst läsa tro???? mer än tre blir det nog inte i sommar i alla fall....så tre tips tack! :-)

violen sa...

Ser att du ger tre heta tips!

Ingrid sa...

Violen: Krilon står så klart överst på min lista... och just nu har jag (i väntan på denna) börjat läsa "Strändernas svall". Vill också läsa om "Drömmar om rosor och eld". Hoppas att du har böckerna om Krilon på ditt bibliotek!

Anonym sa...

Bra förslag - jag ska försöka hänga på. Känner för att läsa om "Hans nådes tid". En av mina största favoriter är "Strändernas svall" Fantastisk läsning i sig men också bra ingång till Odysséen.

Bra att få tips på ett lockande projekt!

Ingrid sa...

Lustigkulle: Jag har precis börjat läsa "Strändernas svall" och känner mig mycket inspirerad efter alla positiva omdömen om den!