fredag 3 juni 2011

Tre böcker om ett sorgligt ämne

Det handlar om Alzheimers sjukdom. Jag har precis avslutat läsningen av Arno Geigers "Der alte König in seinem Exil"- en berättelse om Geigers far August och hans tillvaro både före och efter det att sjukdomen slagit klorna i honom. Den här boken har blivit och är en bästsäljare i Tyskland- och det är inte förvånande. Långsamt målar sonen ett porträtt av sin far- med varsamma händer - och han försöker förstå. Vem var/är han egentligen denne gamle man vars sinne nu håller på att fördunklas. August var bara sjutton år när han tvingades ut i kriget- från den upplevelsen hämtade han sig aldrig riktigt- och hemmet kom sedan att betyda allt för honom- han ville aldrig lämna det. Tillbakablickar blandas med nutid till en mycket vacker och kärleksfylld skildring av en man som trots sjukdom ändå behåller ett stort mått av sin integritet.


"Då far inte längre kan gå över bron till min värld måste jag gå till honom" , och så blir det- sonen går sin far till mötes och de kommunicerar på faderns villkor. Det finns en väg in till den sjuke- det går fortfarande att nå honom även om budskapen ibland är dunkla. Det gäller att hitta nyckeln och det lyckas Arno Geiger med.


Det är viktigt att veta vad som gör livet värt att leva och vad som till slut betyder mest av allt (kärlek och vänskap). Jag tror också att den här boken kan ge tröst åt många som har anhöriga som drabbats av demenssjukdom. "Der alte König in seinem Exil" är en vacker och mycket läsvärd bok. Jag kan bara hoppas att den blir översatt till flera språk.



Lisa Genovas bok har lästs av många och nu finns den också i pocketutgåva- det speciella med "Fortfarande Alice" är att den ses från den sjukes perspektiv.

Ulla Isakssons bok om sin älskade Erik Hjalmar Linder blev mycket omskriven när den kom ut- och jag har den i min bokhylla. Jag har skrivit mera HÄR . Det är en obarmhärtig berättelse och svårare att läsa än Arno Geigers fadersbiografi- men- oerhört starkt skriver hon, Ulla Isaksson och jag tycker inte att man ska skygga för läsning.




Inga kommentarer: