fredag 17 juni 2011

Malmö stadsbibliotek- det riktigt gamla....

En gång i tidernas begynnelse skapades ett stadsbibliotek för Malmös invånare - och det låg på Adelgatan - mitt i centrum och så här såg det ut inuti. Lite över 3000 volymer kunde man skryta med då, i början av förra seklet. Min pappa gick ofta dit- och detta bibliotek blev räddningen för en ung pojke som annars inte hade kunnat få tag på så mycket läsmaterial.

"År 1908 byggdes det gamla trappgavelhuset om till hotell med rum för resande på andra och tredje våningen. Malmö-tidningens gamla redaktionslokaler på bottenvåningen byggdes om till matsal. Delar av Tunneln disponerades av Malmö stadsbibliotek mellan åren 1905 och 1946. Gick man till vänster i porten kom man till krogen, gick man till höger kom man till biblioteket."

(Ja, det gällde att hålla tungan rätt i mun....)

(Från Malmö stads webbsida).

4 kommentarer:

Sanna sa...

Fantastiska bilder! Hade velat se lite bilder från Stadsbiblioteket före ombyggnaden också, det hade varit höjden av nostalgi för mig. :)

Ingrid sa...

Sanna: Jag undrar om det inte finns en del sådana foton någonstans på nätet. Det ska jag kolla upp.

Mats Nordström sa...

Hej! Javisst är det fina bilder. Roligt att du uppmärksammar dem Ingrid.

När det gäller bilder från biblioteket före ombyggnaden har vi antagligen en hel del i våra gömmor. Vi vet inte hur pass mycket som är digitalierat dock och letar (och scannar vid behov)lite i sommar. Sedan gör vi ett nytt album i Flickr

Vänliga hälsningar
/Mats Nordström
på Malmö stadsbibliotek

Ingrid sa...

Mats: Tack för kommentaren! Så roligt att det scannas in mera. Det ser jag (och säkert många andra) mycket fram emot. Malmö stadsbibliotek var ju mitt allra första bibliotek en gång i tiden... jag minns speciellt den vildvinsbevuxna fasaden- och barnavdelningen (så klart)...