tisdag 21 juni 2011

Arvid Brenner- en mycket intressant bekantskap




Jag väntar på del ett av Krilon-trilogin men under tiden roar jag mig med att läsa de böcker av Arvid Brenner som finns i mina hyllor (arvegods och de är väl sprättade och som det ser ut noggrant lästa).


Så ledsen jag blir att Arvid Brenner numera är tämligen bortglömd. Jag har precis läst ut "Rum för ensam dam" och - ja- den var verkligen en positiv överraskning. Romanen kom ut 1941, mitt under brinnande krig och i boken finns gott om rädsla för vad som ska hända (handlingen tilldrar sig mellan 1938 och 1939).


Handlingen? Ja, det händer egentligen inte så mycket- det är inte den sortens bok- styrkan här ligger i det fina psykologiska porträttet som Brenner gör av Magda Nilsson- en ensamstående mor med mycket tungt bagage i sin ryggsäck. Även Magdas lille son Arne är skildrad med stor känslighet och ömhet- en skör och utsatt pojke. Magda är en mycket begåvad ung kvinna men hon har haft en besvärlig uppväxt och förlorat sitt självförtroende. Hon är kantig och svår i lynnet- under ytan sjuder hon av undertryckt kärleksbehov.


Hon måste hanka sig fram genom trista jobb och tvingas bo som inneboende i likaledes trista lägenheter. Hennes käraste heter Sture och är en "yngre man"- ambitiös- som har planer på att bli lärare. Stures mor avskyr Magda och gör allt i sin makt för att förhindra vidare utveckling av förhållandet. Sture är en "velepotta"- och inte vuxen nog att hantera situationen. Han slits mellan sin mor och Magda.


Enastående fin skildring av en ung utsatt kvinna och hennes lille son. Jag är fylld av beundran. Det blev sträckläsning och nu har jag redan börjat på nästa "Arvid Brenner-roman"- "Kompromiss" (det var den romanen han slog igenom med). "Kompromiss" tilldrar sig i Berlin under trettiotalets första år. Mycket läsvärd verkar den vara.


För några år sedan (1997) kom "Den fruktbara hemlösheten- Arvid Brenner och din nästas ansikte" ut på Carlssons förlag. (Författare:Ingemar Hermansson) Den finns nu på 13 bibliotek i landet. Jo, jag ska låna!

(Arvid Brenners morbror hette Natanael Beskow- (och Natanael B. var gift med den inte helt obekanta Elsa B.)

3 kommentarer:

Gun-Britt Sundström sa...

Roligt att hitta en till som tycker om Arvid Brenner! Jag upptäckte honom nyligen av en slump genom att jag räddade just "Rum för ensam dam" ur soprummet efter det att en granne hade dött och bostaden tömts... Oerhört läsvärd författare, sorgligt bortglömd. Idag passerade jag hans grav på Råcksta begravningsplats utanför Stockholm och inspirerades att söka honom på nätet.

Ingrid sa...

Gun-Britt: Visst är det synd att Arvid Brenner är så bortglömd idag. Det vore så bra om något förlag kunde leta bland de gamla pärlorna och trycka upp på nytt. Brenner hör faktiskt till en av dem som håller än idag. Jag kommer att läsa mera av honom - definitivt!

Anonym sa...

Arvid Brenners bok Kompromiss borde läsas av alla ! Oerhört välskriven bok där Brenner beskriver stämningen i Tyskland under den tid då nazismen växte fram. Mycket tänkvärd bok. En varnings-signal !